To zdrowa alternatywa dla mięsa. Pełne smaku, aromatu, mięciutkie kotlety pozwalają stworzyć wiele dań. Pieczone, odpada więc smażenie przez co są zdrowsze.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Ziemniak średni – 1 szt
Cukinia średnia – 1/2 szt
Cebula biała – 1/2 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Pieczarki – 2 szt
Ser mozzarella – 5 dag
Żurawina – 1 łyżka
Mąka pszenna – 1 łyżka
Jajko kurze – 1 szt
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Tarta bułka do obtoczenia
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Ziemniaka obrać , cukinię umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , pozostawić na sitku do osączenia soku , przed umieszczeniem w miseczce wycisnąć sok.
- Pieczarki obrać, paprykę umyć , zetrzeć na tarce dodać.
- Cebulę obrać , zetrzeć , następnie ser , dodać.
- Doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi, wbić jajko, dodać mąkę. Żurawinę pokroić na drobne części. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać . Uformować kotlety obtoczyć w tartej bułce, umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kotlety przed wstawieniem skropić oliwą z oliwek, wstawić i piec 35 minut lub dobrego zrumienienia kotletów. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z sosem na zimno do pieczywa.
A ja miałam wczoraj kotlety z młodej kapusty (własnej!). Były równie pyszne, jak pani, chociaż “monowarzywne” 😀
Jak Pani wie ja lubię różnorodność , dlatego korzystam z różnych składników które aktualnie mam w domu. Muszę przyznać że myślałam o kotletach z kapusty. 🙂
Pani Mario, ten sos w tle mnie intryguje. Co tam jest?
Ogórek,rzodkiewka, utarte na tarce o grubszych otworach, ścięty koperek,dodany sok z cytryny, doprawione solą , dodane 2 łyżki jogurtu naturalnego, wymieszane, wierzch posypany koperkiem. Polecam . 🙂