Na naszych stołach w święta często goszczą serniki , makowce, jabłeczniki , postanowiłam połączyć je w jedno aromatyczne ciasto. Pięknie się prezentuje i równie pięknie smakuje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Jajka kurze – 7 szt
Mąka tortowa – 12 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Orzechy ziemne mielone – 8 dag
Cukier – 37 dag
Ser twarogowy – 350 g
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 100 ml
Budyń waniliowy – 40 g – 1 szt
Masa makowa – 500 g
Jabłka szara reneta – 4 szt.
Konfitura malinowa – 280 g
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. 5 jajek wybić i ubić na puszysto z 20 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 7 dag cukru, usmażyć.
- 2 jajka wybić ubić na puszysto z 10 dag cukru, dodać ser twarogowy oraz mascarpone, wymieszać, dodać budyń oraz śmietanę i całość wymieszać.
- Masę makową wyjąć , wymieszać.
- Na upieczone ciasto wykładać kleksami większymi lub mniejszymi naprzemiennie masę serową , masę makową oraz usmażone jabłka, do wyczerpania składników.
- Piekarnik rozgrzany do 180 stopni włączyć tylko góra i piec do zrumienienia sera.
- Konfiturę malinową wyłożyć do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody , zagotować , rozpuścić galaretkę , pozostawić do krzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, pozostawić w lodówce około 2 godzin.
- Kroić na porcje aby w jednej występowały wszystkie 3 składniki.