3 w 1 – trójsmakowe ciasto

Na naszych stołach w święta często goszczą serniki , makowce, jabłeczniki , postanowiłam połączyć je w jedno aromatyczne ciasto. Pięknie się prezentuje i równie pięknie smakuje.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 7 szt

  • Mąka tortowa – 12 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Orzechy ziemne mielone – 8 dag

  • Cukier – 37 dag

  • Ser twarogowy – 350 g

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 100 ml

  • Budyń waniliowy – 40 g – 1 szt

  • Masa makowa – 500 g

  • Jabłka szara reneta – 4 szt.

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. 5 jajek wybić i ubić na puszysto z 20 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 7 dag cukru, usmażyć.
  • 2 jajka wybić ubić na puszysto z 10 dag cukru, dodać ser twarogowy oraz mascarpone, wymieszać, dodać budyń oraz śmietanę i całość wymieszać.
  • Masę makową wyjąć , wymieszać.
  • Na upieczone ciasto wykładać kleksami większymi lub mniejszymi naprzemiennie masę serową , masę makową oraz usmażone jabłka, do wyczerpania składników.
  • Piekarnik rozgrzany do 180 stopni włączyć tylko góra i piec do zrumienienia sera.
  • Konfiturę malinową wyłożyć do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody , zagotować , rozpuścić galaretkę , pozostawić do krzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto, pozostawić w lodówce około 2 godzin.
  • Kroić na porcje aby w jednej występowały wszystkie 3 składniki.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*