Smaczna , niezwykle aromatyczna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Mięso mielone wieprzowe – 30 dag
Passata pomidorowa – 500 g
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/3 szt
Por – 1/3 szt
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Cebula biała – 1/2 szt
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1/3 łyzeczki
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 1 szt
Sól pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać.
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę , seler, por obrać , pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć na rumiano , dodać pozostałe warzywa doprawić solą i pieprzem, , smażyć 5 minut, dodać mięso, smażyć 7 minut, zalać 1,3 litra gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano, doprawić solą gotować aż warzywa będą miękkie około 25 minut, dodać passatę , gotować 2 minuty. dodać śmietanę , chwilę pogotować pod koniec doprawić bazylią i pieprzem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z makaronem drobne świderki. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.