Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Smaczna , niezwykle aromatyczna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Mięso mielone wieprzowe – 30 dag

  • Passata pomidorowa – 500 g

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Oregano – 1/3 łyzeczki

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Sól pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać.
  • Cebulę, marchewkę, pietruszkę , seler, por obrać , pokroić w kostkę.
  • Do garnka wlać trochę oleju wrzucić cebulę , smażyć na rumiano , dodać pozostałe warzywa doprawić solą i pieprzem, , smażyć 5 minut, dodać mięso, smażyć 7 minut, zalać 1,3 litra gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano, doprawić solą gotować aż warzywa będą miękkie około 25 minut, dodać passatę , gotować 2 minuty. dodać śmietanę , chwilę pogotować pod koniec doprawić bazylią i pieprzem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z makaronem drobne świderki. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*