Pożywna , aromatyczna zupa , danie jednogarnkowe.
Szczegóły
7 porcji
15 minut
30 minut
Lista składników
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por – 1/3 szt
Seler mały – 1/2 szt
Ziemniaki – 3 szt średnie
Czosnek – 2 ząbki
Mięso mielone wieprzowe – 20 dag
Ser mozzarella tarty – 2 łyżki
Tarta bułka – 2 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Fasola czerwona w zalewie – 200 g
Kukurydza w zalewie – 80 g
Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1/2 łyżeczki
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Cebula biała – 1 szt
Kroki
- Warzywa ( marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki) obrać pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać , pokroić w piórka.
- Do garnka wlać trochę oleju , wrzucić pokrojoną cebulę chwilę smażyć , dodać marchewkę, pietruszkę , por ,seler, przeciśnięty czosnek, doprawić solą , pieprzem, papryką, oregano smażyć około 5 minut, zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut.
- W drugim garnku umieścić ziemniaki zalać posoloną wodą, ugotować.
- Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać , dodać ser , jajko, tartą bułkę , dokładnie wymieszać , uformować małe pulpety obtoczyć w tartej bułce, obsmażyć na oleju.
- Fasolę , kukurydzę osączyć z zalewy.
- Do gotujących się warzyw dodać obsmażone pulpety, ugotowane ziemniaki , gotować 10 minut, dodać fasolę , kukurydzę , całość gotować 5 minut, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę , chwilę gotować , doprawić pieprzem oraz bazylią. Przed podaniem każdą porcję można posypać zieloną pietruszką.
Och, wygląda znakomicie i jest taka pożywna dzięki tym pulpecikom!
Bardzo przydatna , gdy nie mamy ochoty gotować 2 dań. 🙂