Zupa meksykańska z pulpetami

Pożywna , aromatyczna zupa , danie jednogarnkowe.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

30 minut

Lista składników

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Seler mały – 1/2 szt

  • Ziemniaki – 3 szt średnie

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Mięso mielone wieprzowe – 20 dag

  • Ser mozzarella tarty – 2 łyżki

  • Tarta bułka – 2 łyżki

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Fasola czerwona w zalewie – 200 g

  • Kukurydza w zalewie – 80 g

  • Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

  • Śmietana 18 % – 2 łyżki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

  • Cebula biała – 1 szt

Kroki

  • Warzywa ( marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki) obrać pokroić w kostkę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać , pokroić w piórka.
  • Do garnka wlać trochę oleju , wrzucić pokrojoną cebulę chwilę smażyć , dodać marchewkę, pietruszkę , por ,seler, przeciśnięty czosnek, doprawić solą , pieprzem, papryką, oregano smażyć około 5 minut, zalać 1 litrem gorącej gotowanej wody , dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą, gotować 20 minut.
  • W drugim garnku umieścić ziemniaki zalać posoloną wodą, ugotować.
  • Mięso doprawić solą , pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać , dodać ser , jajko, tartą bułkę , dokładnie wymieszać , uformować małe pulpety obtoczyć w tartej bułce, obsmażyć na oleju.
  • Fasolę , kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Do gotujących się warzyw dodać obsmażone pulpety, ugotowane ziemniaki , gotować 10 minut, dodać fasolę , kukurydzę , całość gotować 5 minut, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę , chwilę gotować , doprawić pieprzem oraz bazylią. Przed podaniem każdą porcję można posypać zieloną pietruszką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Och, wygląda znakomicie i jest taka pożywna dzięki tym pulpecikom!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*