Delikatna w smaku , pożywna , jako danie jednogarnkowe.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
15 minut
Czas gotowania
40 minut
Lista składników
Kalafior – 1/2 szt
Filet z indyka – 25 dag
Makaron drobny np. literki – 1/2 szklanki
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Seler – 1/3 szt
Por – 1/3 szt
Ziemniaki – 3 szt
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Przyprawa do mięsa z indyka – 1 łyżeczka
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 4 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Mięso z indyka umyć pokroić w kostkę , doprawić solą ,pieprzem, przyprawą do indyka.
- Marchewkę, pietruszkę, selera ,pora, ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , umieścić w garnku zalać 1,2 litra wody, doprawić solą i zagotować, dodać pokrojony w kostkę i doprawiony filet z indyka , liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano , gotować 25 minut.
- Gdy gotuję się zupa , kalafiora umyć , obrać na różyczki.
- Do gotującej się zupy dodać kalafiora , całość gotować 5 minut, dodać makaron , gotować 8 minut, doprawić śmietaną i całość jeszcze chwilę gotować , na koniec doprawić pieprzem.
- Przed podaniem każdą porcję posypać zieloną pietruszką.