Zupa kalafiorowa

Delikatna w smaku , pożywna , jako danie jednogarnkowe.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

15 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Kalafior – 1/2 szt

  • Filet z indyka – 25 dag

  • Makaron drobny np. literki – 1/2 szklanki

  • Marchewka – 1 szt

  • Pietruszka – 1 szt

  • Seler – 1/3 szt

  • Por – 1/3 szt

  • Ziemniaki – 3 szt

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

  • Przyprawa do mięsa z indyka – 1 łyżeczka

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 4 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Oregano – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso z indyka umyć pokroić w kostkę , doprawić solą ,pieprzem, przyprawą do indyka.
  • Marchewkę, pietruszkę, selera ,pora, ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , umieścić w garnku zalać 1,2 litra wody, doprawić solą i zagotować, dodać pokrojony w kostkę i doprawiony filet z indyka , liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, oregano , gotować 25 minut.
  • Gdy gotuję się zupa , kalafiora umyć , obrać na różyczki.
  • Do gotującej się zupy dodać kalafiora , całość gotować 5 minut, dodać makaron , gotować 8 minut, doprawić śmietaną i całość jeszcze chwilę gotować , na koniec doprawić pieprzem.
  • Przed podaniem każdą porcję posypać zieloną pietruszką.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*