Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugie śniadanie.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Mąka tortowa – 60 dag + do podsypania

  • Cukier – 2 łyżki

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 szklanka

  • Szczypta soli

  • Szpinak – 100g

  • Ser mozzarella – 10 dag

  • Suszone pomidory – 100 g

  • Masło – 100 g

  • Olej do smażenia

  • Sól , pieprz czarny mielony

Kroki

  • Szpinak umyć . Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Wystudzić. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Masło rozpuścić.
  • Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Mleko podgrzać . Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru , łyżkę mąki , trochę mleka, wymieszać , pozostawić aż zaczną rosnąć najlepiej w ciepłym miejscu. Do garnka wybić 1 jajko całe oraz 3 żółtka , dodać łyżkę cukru ubić , dodać mleko, rosnące drożdże , mieszać aż będzie jednolite ciasto, dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne , będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części , lekko ugnieść i rozwałkować. Z trzech stron lekko ponacinać i skręcić w świderek. Na nienaciętej części umieścić porcję szpinaku.
  • Na szpinaku ułożyć porcję sera.
  • Na wierzchu ułożyć suszone pomidory.
  • Skręcić w/g uznania tworząc przekąskę. Z pozostałymi porcjami zrobić to samo. Pozostawić chwilę do podrośnięcia. Pozostałe białka ubić posmarować nimi przekąski , posypać sezamem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Podawać na drugie śniadanie lub podwieczorek.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*