Zielone jabłuszko

Sezon jabłkowy w pełni, proponuję to ciasto zamiast szarlotki .

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Czas pieczenia

25 minut

Lista składników

  • Jabłka – 1 kg

  • Szpinak- 100 g

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier – 30 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Galaretka zielona – 2 szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Czekolada gorzka – 5 kratek

Kroki

  • Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru , usmażyć pod koniec smażenia dodać 1 galaretkę , mieszać do jej rozpuszczenia.
  • Szpinak umyć, zblendować. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić z 20 dag cukru, dodać produkty sypkie wymieszać, na koniec dodać zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto przekroić na połowę .
  • Wyłożyć na nią usmażone jabłka.
  • Przykryć drugą połową.
  • Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę wymieszać , wyłożyć na ciasto.
  • Czekoladę zetrzeć na wiórki posypać po cieście.
  • Schłodzić w lodówce około 4 godzin , pokroić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*