Sezon jabłkowy w pełni, proponuję to ciasto zamiast szarlotki .
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jabłka – 1 kg
Szpinak- 100 g
Jajka kurze – 5 szt
Cukier – 30 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Galaretka zielona – 2 szt
Śmietana 30 % – 200 ml
Czekolada gorzka – 5 kratek
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru , usmażyć pod koniec smażenia dodać 1 galaretkę , mieszać do jej rozpuszczenia.
 - Szpinak umyć, zblendować. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić z 20 dag cukru, dodać produkty sypkie wymieszać, na koniec dodać zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać.
 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka.
 - Wystudzone ciasto przekroić na połowę .

 - Wyłożyć na nią usmażone jabłka.

 - Przykryć drugą połową.
 - Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę wymieszać , wyłożyć na ciasto.

 - Czekoladę zetrzeć na wiórki posypać po cieście.

 - Schłodzić w lodówce około 4 godzin , pokroić na porcje.
