Zielona sałatka warstwowa

Zielone warzywa źródło wielu cennych witamin i minerałów. Tak przygotowana sałatka , smaczna na drugie śniadanie lub do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

10 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Awokado – 1 szt

  • Seler naciowy – 2 laski

  • Szynka wędzona – 6 plastrów

  • Ananas w syropie – 227 g

  • Kiełki rzodkiewki – 50 g

  • Ogóreczki małe konserwowe – 10 szt

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Kukurydza z groszkiem w zalewie – 220 ml

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki

  • Majonez – 5 łyżek

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Jajka kurze ugotować na twardo obrać. Seler naciowy umyć. Ananasy osączyć z syropu. Awokado obrać ,usunąć pestkę.
  • Awokado zetrzeć na tarce o grubszych otworach, umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem.
  • Majonez wymieszać z jogurtem , lekko posmarować awokado. Szynkę pokroić w kostkę, ułożyć warstwę.
  • Lekko posmarować sosem majonezowo – jogurtowym. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Posmarować sosem. Ananasy pokroić w kostkę ułożyć.
  • Posmarować sosem. Ogóreczki pokroić w kostkę , ułożyć.
  • Jajka utrzeć na tarce o grubszych otworach , ułożyć warstwę , doprawić solą i pieprzem.
  • Posmarować sosem. Osączyć kukurydzę z groszkiem , ułożyć warstwę.
  • Posmarować sosem ułożyć kiełki.
  • Schłodzić w lodówce, aby smaki się wymieszały.
 

2 komentarze

  1. O jejku, z wierzchu widać tylko kiełki, a jak się przeczyta składniki to sie okazuje że to jest bogata i wprost krolewska salatka!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*