Zielone warzywa źródło wielu cennych witamin i minerałów. Tak przygotowana sałatka , smaczna na drugie śniadanie lub do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Awokado – 1 szt
Seler naciowy – 2 laski
Szynka wędzona – 6 plastrów
Ananas w syropie – 227 g
Kiełki rzodkiewki – 50 g
Ogóreczki małe konserwowe – 10 szt
Jajka kurze – 4 szt
Kukurydza z groszkiem w zalewie – 220 ml
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Majonez – 5 łyżek
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Jajka kurze ugotować na twardo obrać. Seler naciowy umyć. Ananasy osączyć z syropu. Awokado obrać ,usunąć pestkę.
- Awokado zetrzeć na tarce o grubszych otworach, umieścić w salaterce, doprawić solą i pieprzem.
- Majonez wymieszać z jogurtem , lekko posmarować awokado. Szynkę pokroić w kostkę, ułożyć warstwę.
- Lekko posmarować sosem majonezowo – jogurtowym. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Posmarować sosem. Ananasy pokroić w kostkę ułożyć.
- Posmarować sosem. Ogóreczki pokroić w kostkę , ułożyć.
- Jajka utrzeć na tarce o grubszych otworach , ułożyć warstwę , doprawić solą i pieprzem.
- Posmarować sosem. Osączyć kukurydzę z groszkiem , ułożyć warstwę.
- Posmarować sosem ułożyć kiełki.
- Schłodzić w lodówce, aby smaki się wymieszały.
O jejku, z wierzchu widać tylko kiełki, a jak się przeczyta składniki to sie okazuje że to jest bogata i wprost krolewska salatka!
Bardzo smaczna , polecam na święta. 🙂