Kurczak to bardzo delikatne i smaczne mięso, które można przyrządzać na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Chrupiąca aromatyczna panierka jak również ser i inne dodatki nadają daniu osobliwy smak.
Szczegóły
Liczba porcji
3 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Masło – 3 g
Konfitura z borówki – 3 łyżki
Koperek – 1/3 pęczka
Ser mozzarella – 7 dag
Orzechy włoskie bardzo drobno krojone lub zmielone – 3 łyżki
Tarta bułka do obtoczenia
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do kurczaka – 3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filet z kurczaka umyć ,przekroić na 3 części, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Plastry fileta posmarować masłem, nałożyć konfiturę , rozsmarować.
- Koperek umyć, ściąć , ułożyć po porcji na każdym plastrze.
- Na koperku ułożyć porcję sera mozzarella.
- Jajko wybić , roztrzepać . Bułkę wymieszać z orzechami. Porcje fileta zwinąć , spiąć wykałaczkami, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce z orzechami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 30 minut. Można je również usmażyć jak kto lubi. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pani Marysiu, pani zawijańce już robią furorę, dzisiaj podałam te schabowe, no pycha! Mąż ma osobiście podziękować, jak odleży tę ucztę :-DD
To super że smakuje ,jest to również radość dla mnie. Pozdrawiam . 🙂