Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaczki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

Lista składników

  • Ziemniaki – 8 szt

  • Boczek słupki do nałożenia do ziemniaczków

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Sól.

Kroki

  • Ziemniaki obrać , przekroić na połowę podgotować aż będą prawie miękkie w osolonej wodzie. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Ziemniaczki ułożyć na blaszce jeżeli zapiekamy w piekarniku, lub w mniejszych naczyńkach jeżeli zapiekamy we frytownicy beztłuszczowej. W każdym ziemniaczku wyciąć rowek.
  • W rowki nałożyć słupki boczku.
  • Posypać utartym serem.
  • Jeżeli pieczemy w piekarniku rozgrzewamy go do 180 stopni , wkładamy i pieczemy do dobrego zrumienienia sera. Podobnie we frytownicy,
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*