Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Makaron rurki – 400 g – 1/2 opakowania
Filet z kurczaka – 1 szt
Brokuł – 1/2 szt
Cebula biała – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Ser pleśniowy biały – 120 g
Żurawina – 4 łyżki
Pesto bazyliowe – 3 łyżki
Śmietana 18 % – 4 łyżki
Ser mozzarella wiórki – 10 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Przyprawa gyros – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , pokroić w kostkę doprawić solą , pieprzem, przyprawą gyros. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł umyć rozebrać na różyczki , ugotować.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę podsmażyć , dodać paprykę , doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi , smażyć 5 minut, dodać doprawiony filet z kurczaka i całość smażyć do dobrego zrumienienia kostek fileta.
- Makaron wymieszać z usmażonymi warzywami oraz filetem, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

- Rozłożyć równomiernie różyczki brokuła. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i rozłożyć obok brokuła. Żurawinę dodać obok sera i brokuła.

- Śmietanę wymieszać z pesto, wyłożyć na wierzch.

- Posypać po wierzchu serem mozzarellą.

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia sera.

Tyle pyszności na jednym talerzu, mniam!
Smakuje wybornie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda!
Jest smaczna a ser pleśniowy i żurawina sprawiają ,że smakuje super. 🙂
Muszę namówić mamę, żeby taką zrobiła, bo wygląda mego apetycznie! Pozdrowienia ze Słowenii :))
Polecam , smakuje trochę inaczej niż tradycyjnie robimy , smaku dodaje ser pleśniowy i żurawina , ma taki wyjątkowy smak. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂