Idealna dla dziecka do szkoły lub do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
9 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g
Szpinak – 100 g
Ser salami plastry – 8 szt
Schab kruchy – 8 szt
Ser rolando wiórki – 50 g
Jajka kurze – 3 szt
Paski papryki czerwonej – 5 szt
Majonez – 3 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Sól, pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Sezam biały i czarny do posypania
Kroki
- Szpinak umyć. W rondelku rozpuścić masło , wrzucić szpinak , doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołową, usmażyć. 2 jajka ugotować na twardo , obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach. Majonez wymieszać z keczupem.
- Ciasto francuskie rozłożyć , posmarować szpinakiem.
- Ułożyć plastry sera i schabu naprzemiennie.
- Posmarować majonezem z keczupem.
- Posypać serem rolando.
- Posypać utartymi jajkami. Wzdłuż jednego brzegu ułożyć paski papryki.
- Zwinąć w roladę.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Zwinięte ciasto kroić po skosie układać w blaszce. Jajko roztrzepać , posmarować , posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta. Wystudzić na kratce.