Szachownica serowa z pistacjowym ciastem

Sernik to ciasto które gości podczas świąt , proponuję inną jego wersję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 9 szt

  • Ser wiadereczko – 1 kg

  • Pistacje mielone- 70 g

  • Mąka tortowa – 120 g

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier – 35 dag

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń waniliowy – 40 g – 2 szt

  • Konfitura malinowa – 280 g

  • Galaretka o smaku malinowym – 1 szt

Kroki

  • Mąkę przesiać , wymieszać z mąką ziemniaczaną , mielonymi pistacjami oraz proszkiem do pieczenia. 5 jajek wy bić , ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać produkty sypkie i wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
  • 4 jajka ubić na puszysto z 15 dag cukru, dodać ser z wiadereczka, wymieszać , dodać ser mascarpone, wymieszać a następnie dodać śmietanę i budynie i wszystko wymieszać.
  • Wystudzone ciasto podzielić na 5 pasków. 2 paski wyjąć i w ich miejsce włożyć masę serową.
  • Na masę serową ułożyć 2 paski ciasta w pozostałe miejsca wypełnić masą serową.
  • Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec 35 minut do lekkiego zrumienienia sera.
  • Konfiturę zagotować z 1/2 szklanki wody , rozpuścić galaretkę , pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na sernik.
  • Schłodzić w lodówce , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Z Pani to jest kuchanna Czarodziejka 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*