Sernik to ciasto które gości podczas świąt , proponuję inną jego wersję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Jajka kurze – 9 szt
Ser wiadereczko – 1 kg
Pistacje mielone- 70 g
Mąka tortowa – 120 g
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 35 dag
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń waniliowy – 40 g – 2 szt
Konfitura malinowa – 280 g
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z mąką ziemniaczaną , mielonymi pistacjami oraz proszkiem do pieczenia. 5 jajek wy bić , ubić na puszysto z 20 dag cukru, dodać produkty sypkie i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
- 4 jajka ubić na puszysto z 15 dag cukru, dodać ser z wiadereczka, wymieszać , dodać ser mascarpone, wymieszać a następnie dodać śmietanę i budynie i wszystko wymieszać.
- Wystudzone ciasto podzielić na 5 pasków. 2 paski wyjąć i w ich miejsce włożyć masę serową.
- Na masę serową ułożyć 2 paski ciasta w pozostałe miejsca wypełnić masą serową.
- Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec 35 minut do lekkiego zrumienienia sera.
- Konfiturę zagotować z 1/2 szklanki wody , rozpuścić galaretkę , pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na sernik.
- Schłodzić w lodówce , podzielić na porcje.
Z Pani to jest kuchanna Czarodziejka 🙂
Trochę inny niż tradycyjny sernik. 🙂