Subtelny aromatyczny smak, aksamitna konsystencja, wprost na świąteczny stół.
Szczegóły
Ilość porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
60 minut
Lista składników
Ser na sernik – 1 kg
Ser mascarpone – 250 g
Jogurt skyr z mango – 150 g – 2 szt
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt
Borówki – 250 g
Jajka kurze – 9 szt
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Kakao – 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier – 32 dag
Czekolada gorzka – 100g – 1/2 tabliczki
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Mąki przesiać , wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- Borówki umyć. 4 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać ser na sernik wymieszać , dodać ser mascarpone oraz jogurty wymieszać, dodać śmietanę oraz budynie wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto. Ułożyć borówki.

- Piekarnik rozgrzany do 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec z włączoną tylko górą , aż ser będzie się rumienił około 30 minut.

- Sernik wystudzić . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wyłożyć na wierzch , posypać płatkami migdałowymi. Można go chwilę schłodzić. Podzielić na porcje.
