Sernik z borówkami

Subtelny aromatyczny smak, aksamitna konsystencja, wprost na świąteczny stół.

Szczegóły

Ilość porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

60 minut

Lista składników

  • Ser na sernik – 1 kg

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Jogurt skyr z mango – 150 g – 2 szt

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt

  • Borówki – 250 g

  • Jajka kurze – 9 szt

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Kakao – 3 łyżeczki

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Cukier – 32 dag

  • Czekolada gorzka – 100g – 1/2 tabliczki

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Mąki przesiać , wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 5 jajek ubić na puszysto z 20 dag cukru, wymieszać z produktami sypkimi.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • Borówki umyć. 4 jajka ubić na puszysto z 12 dag cukru, dodać ser na sernik wymieszać , dodać ser mascarpone oraz jogurty wymieszać, dodać śmietanę oraz budynie wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto. Ułożyć borówki.
  • Piekarnik rozgrzany do 180 stopni wstawić przygotowane ciasto i piec z włączoną tylko górą , aż ser będzie się rumienił około 30 minut.
  • Sernik wystudzić . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wyłożyć na wierzch , posypać płatkami migdałowymi. Można go chwilę schłodzić. Podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*