Delikatny aromatyczny uświetni każdą okazję.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 9 szt
Ser wiadereczko – 1 kg
Pistacje – 50 g
Mąka tortowa – 150 g
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 35 dag
Pasta pistacjowa – 4 łyżki
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Budyń śmietankowy – 40 g
Konfitura malinowa – 250 g
Galaretka malinowa – 1 szt
Kroki
- Pistacje zemleć. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi pistacjami.
- 5 jajek ubić na sztywno z 20 dag cukru , dodać produkty sypkie, wymieszać,
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka.
- Gdy piecze się ciasto, 4 jajka ubić na sztywno z 15 dag cukru , dodać ser z wiadereczka oraz pastę pistacjową , wymieszać, dodać ser mascarpone, śmietankę oraz budyń , wymieszać , wyłożyć na lekko przestudzone ciasto .
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec z włączoną tylko górą, do zrumienienia sera, około 35 minut.
- Konfiturę wyłożyć do rondelka dodać 1/2 szklanki wody , zagotować, rozpuścić galaretkę, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wyłożyć na sernik.
- Schłodzić w lodówce , podzielić na porcje.