Sernik pistacjowy

Delikatny aromatyczny uświetni każdą okazję.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

60 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 9 szt

  • Ser wiadereczko – 1 kg

  • Pistacje – 50 g

  • Mąka tortowa – 150 g

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Cukier – 35 dag

  • Pasta pistacjowa – 4 łyżki

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Budyń śmietankowy – 40 g

  • Konfitura malinowa – 250 g

  • Galaretka malinowa – 1 szt

Kroki

  • Pistacje zemleć. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi pistacjami.
  • 5 jajek ubić na sztywno z 20 dag cukru , dodać produkty sypkie, wymieszać,
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Gdy piecze się ciasto, 4 jajka ubić na sztywno z 15 dag cukru , dodać ser z wiadereczka oraz pastę pistacjową , wymieszać, dodać ser mascarpone, śmietankę oraz budyń , wymieszać , wyłożyć na lekko przestudzone ciasto .
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec z włączoną tylko górą, do zrumienienia sera, około 35 minut.
  • Konfiturę wyłożyć do rondelka dodać 1/2 szklanki wody , zagotować, rozpuścić galaretkę, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wyłożyć na sernik.
  • Schłodzić w lodówce , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*