Tradycyjny sernik wzbogacony o dodatek szpinaku, malin czy pistacji , tworzy ciasto o wyjątkowym smaku.
Szczegóły
Liczba porcji
20 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
50 minut
Lista składników
Jajka kurze – 8 szt
Mąka tortowa – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Cukier – 32 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Szpinak świeży – 100 g
Maliny – 30 dag
Pistacje – 50 g
Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt
Kroki
- Szpinak umyć zblendować. Maliny umyć zblendować. Pistacje zemleć nie koniecznie na bardzo drobno.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, dodać produkty sypkie, wymieszać , dodać szpinak i całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
- 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, dodać ser z wiadereczka wymieszać , dodać ser mascarpone, budynie, wymieszać , dodać śmietanę oraz zblendowane maliny , wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 30 minut tylko z włączoną górą do pieczenia, lub gdy ser zacznie się dobrze rumienić.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać ze zmielonymi pistacjami, wyłożyć na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.