Sernik malinowy

Tradycyjny sernik wzbogacony o dodatek szpinaku, malin czy pistacji , tworzy ciasto o wyjątkowym smaku.

Szczegóły

Liczba porcji

20 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

50 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 8 szt

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier – 32 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Szpinak świeży – 100 g

  • Maliny – 30 dag

  • Pistacje – 50 g

  • Ser na sernik – 1 kg – wiadereczko

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Ser mascarpone – 250 g

  • Budyń śmietankowy – 40 g – 2 szt

  • Galaretka o smaku malinowym – 2 szt

Kroki

  • Szpinak umyć zblendować. Maliny umyć zblendować. Pistacje zemleć nie koniecznie na bardzo drobno.
  • Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, dodać produkty sypkie, wymieszać , dodać szpinak i całość wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić.
  • 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, dodać ser z wiadereczka wymieszać , dodać ser mascarpone, budynie, wymieszać , dodać śmietanę oraz zblendowane maliny , wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 30 minut tylko z włączoną górą do pieczenia, lub gdy ser zacznie się dobrze rumienić.
  • Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą galaretkę wymieszać ze zmielonymi pistacjami, wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*