Mięso kruche, delikatne, smakuje wybornie, na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Schab – 4 plastry
Papryka czerwona, zielona, żółta – po 1/2 szt.
Suszone pomidory – 6 szt.
Ser mozzarella – 15 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć , ubić , doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Na patelni rozgrzać trochę oleju , obsmażyć plastry schabu.
- Papryki umyć , pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- W naczyniu żaroodpornym , układamy połowę pokrojonej papryki, na niej ułożyć plastry schabu, nim drugą połową papryki i suszone pomidory.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowany schab, piec 20 minut, wyjąć i posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec 10 – 15 minut , do dobrego zrumienienia sera. Podawać z ziemniakami i surówką.