Schab pieczony na kapuście

Różnorodność smaków i aromatów w których pieczony jest schab sprawia , że jest on kruchy , aromatyczny smakuje wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

45 minut

Lista składników

  • Schab – 60 dag

  • Kapusta kiszona – 30 dag

  • Konfitura z borówki – 5 łyżeczek

  • Plasterki boczku – 5 szt

  • Cebula biała – 5 krążków

  • Pomidor czerwony – 5 plasterków

  • Pieczarka duża – 1 szt

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Schab umyć , pokroić na 5 plastrów nie docinając ich do końca, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić chwilę aby się zamarynowało. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć kiszoną kapustę , odciśniętą wcześniej z soku.
  • Na kapuście umieścić schab , w każde nacięcie nałożyć po 1 łyżeczce konfitury z borówek, rozsmarować.
  • Do każdego nacięcia nałożyć po plasterku boczku. Z cebuli naciąć 5 plasterków i umieścić obok plasterków boczku.
  • Pieczarkę obrać pokroić w plasterki i po 2 włożyć w każde nacięcie. Z pomidora uciąć 5 plasterków i po 1 włożyć obok pieczarek. Całość doprawić solą i pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, naczynie nakryć drugą połową , jeżeli nie mamy przykrycia nakrywamy folią aluminiową , ale wówczas przed końcem pieczenia folię ściągamy aby mięso się zrumieniło. Pieczemy około 45 minut.
  • Po upieczeniu rozcinamy kolejne plastry wraz z dodatkami i podajemy w/g uznania na kapuście ale z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*