Super sałatka na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas podpiekania
8 minut
Lista składników
Ser halloumi – 200 g
Kuskus – 100 g
Ogórek – 1 szt
Cebula czerwona – 1 szt
Ananas – 2 krążki
Papryka czerwona – 1/2 szt
Sałata masłowa – 5 listków
Cieciorka w zalewie – 80 g
Oliwki czarne -15 szt
Miód – 2 łyżeczki
Sok z 1 limonki
Musztarda – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Kuskus zalać gorącą gotowaną wodą pozostawić 10 minut do napęcznienia , umieścić w salaterce.
- Ser halloumi , pokroić w plastry, podsmażyć na patelni grillowej lub zwykłej lub we frytkownicy beztłuszczowej, pozostawić do wystudzenia.
- Ogórka obrać , pokroić w półkrążki dodać do kuskusa. Oliwki osączyć przekroić na połowę , dodać, ananasy pokroić , dodać. Cieciorkę osączyć , dodać. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać.
- Sałatę umyć , porwać na małe części , dodać. Paprykę umyć , pokroić w kostkę, dodać.
- Doprawić solą , pieprzem, wymieszać , pozostawić w lodówce chwilę aby smaki się wymieszały . Oliwę z oliwek ,miód musztardę , sok z limonki , doprawić solą , wymieszać aby powstał sos. Na wierzch ułożyć ser halloumi. Każdą porcję przed podaniem polać sosem.