Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposoby urozmaicają naszą dietę.

Szczegóły

Liczba porcji

3 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Burak czerwony – 2 szt

  • Rukola – 400g – 1/3 op.

  • Nektarynka – 1 szt

  • Ser feta – 150 g – 1/2 op.

  • Pomidor – 1 szt

  • Cebulka – 1 szt

  • Oliwki czarne – 10 szt

  • Sól , pieprz czarny mielony

  • Oliwa z oliwek do polania

Kroki

  • Rukolę umyć wyłożyć warstwę na talerzu , doprawić solą i pieprzem. Buraki upiec wcześniej lub skorzystać z gotowych kupionych w sklepie. Pokroić w plastry ułożyć na rukoli.
  • Pomidora umyć , pokroić w plastry , ułożyć na burakach. Nektarynkę umyć , usunąć pestkę , pokroić w plastry, ułożyć na pomidorach. Ser feta pokroić w grubszą kostkę , ułożyć między dwa plastry nektarynki. Oliwki przekroić na połowę , ułożyć obok sera.
  • Cebulkę umyć pokroić na drobno , posypać, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję polać oliwą z oliwek.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, to przystawka z ekskluzywnej restauracji! Super danie 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*