Sałatka ” smaczny kąsek “

Różnorodne warzywa z dodatkiem jajek i tuńczyka , tworzą niezapomniany smak sałatki.

Szczegóły

Liczba porcji

6 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas gotowania

15 minut

Lista składników

  • Sałata rzymska – 8 listków

  • Fasola czerwona w zalewie – 80 g

  • Tuńczyk w oleju – 80 g

  • Jajka kurze – 3 szt

  • Ogórek – 1 szt

  • Papryka czerwona – 1/2 szt

  • Papryka żółta – 1/2 szt

  • Majonez – 3 łyżki

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki

  • Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Jajka ugotować na twardo, obrać , pokroić w kostkę.
  • Sałatę umyć , porwać na małe części , umieścić w salaterce. Fasolę, tuńczyka osączyć , dodać do sałaty.
  • Dodać jajka.
  • Papryki umyć , pokroić w kostkę, dodać. Ogórka obrać , pokroić w półkrążki , dodać.
  • Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do sałatek , wymieszać.
  • Majonez wymieszać z jogurtem , dodać , wymieszać , pozostawić około 2 godzin aby smaki się wymieszały. Podawać w/g uznania.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, ten talerzyk to wygląda jak śliczna płaskorzeźba w ramce dla ozdoby 🙂 I pochwalę się, że ja też dzisiaj zrobiłam sałatkę, ale nieco inną, bo makaronową z szynką.

     
    • Marianna

      Dziękuję za to super porównanie, ja robię zazwyczaj spontanicznie i nie koniecznie ze składników które zaplanowałam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*