Różnorodne warzywa z dodatkiem jajek i tuńczyka , tworzą niezapomniany smak sałatki.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas gotowania
15 minut
Lista składników
Sałata rzymska – 8 listków
Fasola czerwona w zalewie – 80 g
Tuńczyk w oleju – 80 g
Jajka kurze – 3 szt
Ogórek – 1 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt
Majonez – 3 łyżki
Jogurt naturalny – 2 łyżki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Jajka ugotować na twardo, obrać , pokroić w kostkę.
- Sałatę umyć , porwać na małe części , umieścić w salaterce. Fasolę, tuńczyka osączyć , dodać do sałaty.
- Dodać jajka.
- Papryki umyć , pokroić w kostkę, dodać. Ogórka obrać , pokroić w półkrążki , dodać.
- Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do sałatek , wymieszać.
- Majonez wymieszać z jogurtem , dodać , wymieszać , pozostawić około 2 godzin aby smaki się wymieszały. Podawać w/g uznania.
Pani Marysiu, ten talerzyk to wygląda jak śliczna płaskorzeźba w ramce dla ozdoby 🙂 I pochwalę się, że ja też dzisiaj zrobiłam sałatkę, ale nieco inną, bo makaronową z szynką.
Dziękuję za to super porównanie, ja robię zazwyczaj spontanicznie i nie koniecznie ze składników które zaplanowałam. 🙂