Delikatne, aromatyczne mięso , rozpływa się w ustach , idealne na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 szt
Czas przygotowania
10 minut
Czas gotowania
40 minut
Lista składników
Udka kurczaka bez kości. – 4 szt
Pieczarki – 2 szt
Papryka czerwona – 1/3 szt
Żurawina – 2 łyżki
Suszone pomidory – 2 łyżki
Pesto bazyliowe – 4 łyżeczki
Bulion warzywny lub rosół – 1 szklanka
Serek topiony – 100 g
Przyprawa do kurczaka – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia.
Kroki
- Udka kurczaka bez kości , a jeżeli kupimy z kością to ją usuwamy, umyć, doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki obrać , pokroić , usmażyć. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Rozłożyć udko z kurczaka , posmarować pesto i wzdłuż jednego boku ułożyć pieczarki.
- Obok pieczarek ułożyć porcję suszonych pomidorów, dodać porcję papryki oraz żurawiny.
- Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczkami. Z pozostałymi udkami postępujemy identycznie.
- Doprawić po wierzchu przyprawą do kurczaka. W garnku rozgrzać trochę oleju , włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony, następnie podlać bulionem lub rosołem i gotować 40 minut. Serek topiony, pokroić dodać i gotować do całkowitego rozpuszczenia serka około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.