Roladki z udka kurczaka

Delikatne, aromatyczne mięso , rozpływa się w ustach , idealne na obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 szt

Czas przygotowania

10 minut

Czas gotowania

40 minut

Lista składników

  • Udka kurczaka bez kości. – 4 szt

  • Pieczarki – 2 szt

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Żurawina – 2 łyżki

  • Suszone pomidory – 2 łyżki

  • Pesto bazyliowe – 4 łyżeczki

  • Bulion warzywny lub rosół – 1 szklanka

  • Serek topiony – 100 g

  • Przyprawa do kurczaka – 4 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia.

Kroki

  • Udka kurczaka bez kości , a jeżeli kupimy z kością to ją usuwamy, umyć, doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Pieczarki obrać , pokroić , usmażyć. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
  • Rozłożyć udko z kurczaka , posmarować pesto i wzdłuż jednego boku ułożyć pieczarki.
  • Obok pieczarek ułożyć porcję suszonych pomidorów, dodać porcję papryki oraz żurawiny.
  • Zwinąć w roladkę , spiąć wykałaczkami. Z pozostałymi udkami postępujemy identycznie.
  • Doprawić po wierzchu przyprawą do kurczaka. W garnku rozgrzać trochę oleju , włożyć roladki i obsmażyć z każdej strony, następnie podlać bulionem lub rosołem i gotować 40 minut. Serek topiony, pokroić dodać i gotować do całkowitego rozpuszczenia serka około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*