Schab z dodatkami warzyw, otulony boczkiem, zapieczony , idealne na drugie danie.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Schab plastry – 5 szt
Pieczarki – 3 szt
Papryka czerwona, żółta, zielona – po 2 paski
Suszone pomidory – 3 łyżki
Żurawina – 2 łyżki
Boczek – 10 plasterków
Musztarda – 5 łyżeczek
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć , ubić na cienkie plastry, doprawić solą pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki obrać , pokroić , usmażyć.
- Plastry schabu rozłożyć , posmarować musztardą , ułożyć po porcji pieczarek.
- Papryki pokroić w drobną kostkę , ułożyć na pieczarkach, dodać po porcji suszonych pomidorów i żurawiny.
- Zwinąć w roladki spiąć wykałaczkami, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego, otoczyć boczkiem , gdy małe plastry boczku spiąć wykałaczką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 35 minut . Podawać z ulubionymi dodatkami.