Delikatne, aromatyczne mięso z różnorodnymi dodatkami, pięknie się prezentuje oraz wybornie smakuje.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
60 minut
Lista składników
Schab – 65 dag
Boczek plastry – 7 szt
Pieczarki – 4 szt
Śliwki suszone – 4 szt
Kapary w zalewie – 2 łyżki
Serek Almette – 2 łyżki
Suszona żurawina – 2 łyżki
Papryka czerwona – 1/3 szt
Musztarda – 3 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab umyć , naciąć na 3 części nie rozcinając do końca, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki, obrać, pokroić , usmażyć.
- Schab rozłożyć na desce , 3/4 posmarować musztardą.
- Na musztardzie ułożyć plastry boczku.
- Na boczku ułożyć usmażone pieczarki, od brzegu ułożyć suszone śliwki. Pozostałą część schabu posmarować serkiem.
- Na części schabu posmarowanego serkiem umieścić kapary oraz żurawinę.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę , posypać po całym schabie.
- Zwinąć w roladę spinając wykałaczkami. Doprawić po wierzchu przyprawą do mięsa wieprzowego. Umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, a jeżeli nie mamy to należy nakryć folią aluminiową.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 60 minut lub dobrego zrumienienia mięsa, podczas pieczenia , można wyjąć piekącą się roladę i polać tłuszczem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.