Rolada schabowa świąteczna

Delikatne, aromatyczne mięso z różnorodnymi dodatkami, pięknie się prezentuje oraz wybornie smakuje.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

60 minut

Lista składników

  • Schab – 65 dag

  • Boczek plastry – 7 szt

  • Pieczarki – 4 szt

  • Śliwki suszone – 4 szt

  • Kapary w zalewie – 2 łyżki

  • Serek Almette – 2 łyżki

  • Suszona żurawina – 2 łyżki

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Musztarda – 3 łyżeczki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 4 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Schab umyć , naciąć na 3 części nie rozcinając do końca, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki, obrać, pokroić , usmażyć.
  • Schab rozłożyć na desce , 3/4 posmarować musztardą.
  • Na musztardzie ułożyć plastry boczku.
  • Na boczku ułożyć usmażone pieczarki, od brzegu ułożyć suszone śliwki. Pozostałą część schabu posmarować serkiem.
  • Na części schabu posmarowanego serkiem umieścić kapary oraz żurawinę.
  • Paprykę pokroić w drobną kostkę , posypać po całym schabie.
  • Zwinąć w roladę spinając wykałaczkami. Doprawić po wierzchu przyprawą do mięsa wieprzowego. Umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykryciem, a jeżeli nie mamy to należy nakryć folią aluminiową.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 60 minut lub dobrego zrumienienia mięsa, podczas pieczenia , można wyjąć piekącą się roladę i polać tłuszczem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*