Rolada mięsna z owocami

Smak wyśmienity, wygląd zachwyca , może być ozdobą świątecznego stołu.

Szczegóły

Liczba porcji

14 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 60 dag

  • Boczek plastry – 10 szt

  • Ser mozzarella – kulka

  • Salami – 8 plastrów

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Natka pietruszki – 3 łyżki

  • Suszone morele – 10 szt

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Musztarda – 1 łyżka

  • Płatki owsiane – 3 łyżki

  • Bulion – 4 łyżki

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Pieprz ziołowy – 1 łyżeczka

  • Lubczyk – 1 łyżeczka

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem czarnym, ziołowym, majerankiem, lubczykiem, wymieszać. Dodać natkę pietruszki, musztardę, płatki owsiane, wbić jajko, wlać bulion , wymieszać. Cebulę obrać pokroić w bardzo drobną kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i jeszcze raz wymieszać.
  • Prostokąt folii przeźroczystej ułożyć na stole, wyłożyć mięso i dokładnie rozłożyć.
  • Na mięso ułożyć plastry salami.
  • Kulkę mozzarelli pokroić w plastry i ułożyć na salami. Wzdłuż jednego boku ułożyć morele , natomiast na serze żurawinę.
  • Przy pomocy folii zwinąć w roladę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Zawinąć w plastry boczku.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić i piec 40 – 45 minut do dobrego zrumienienia boczku.
  • Podawać można na ciepło do ziemniaków lub na zimno do pieczywa.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*