Pyszna zapiekanka

Aromatyczna , sycąca , idealna na drugie danie lub do pracy.

Szczegóły

Liczba porcji

5 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Ziemniaki średnie – 3 szt

  • Mięso mielone wieprzowe – 25 dag

  • Cebula biała – 2 szt

  • Boczek wędzony – 30 dag

  • Suszone pomidory krojone w zalewie – 1/2 słoiczka

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Tarta bułka – 2 łyżki

  • Śmietana 18 % – 1/2 szklanki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Cukinia średnia – 1/2 szt

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego , wymieszać , wbić jajko , dodać tartą bułkę , wymieszać.
  • Cebulę obrać , pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w cienkie plastry Cukinię pokroić w plasterki.
  • W naczyniu żaroodpornym układać rzędami : Ziemniak, za mim z małej porcji mięsa zrobić kulkę a następnie ją spłaszczyć i ułożyć za ziemniakiem.
  • Na mięso ułożyć plasterek cebuli , na niego plasterek boczku, na boczek, plaster ziemniaka, plasterek cukinii, a następnie trochę suszonych pomidorów. Doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi.
  • Układamy dalej kolejno plasterek ziemniaka i pozostałe składniki aż do wyczerpania.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut.
  • Gdy piecze się zapiekanka , ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną doprawioną solą i pieprzem.
  • Po 30 minutach wyjąć zapiekankę polać śmietaną z czosnkiem, posypać serem , wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*