Aromatyczna , sycąca , idealna na drugie danie lub do pracy.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Ziemniaki średnie – 3 szt
Mięso mielone wieprzowe – 25 dag
Cebula biała – 2 szt
Boczek wędzony – 30 dag
Suszone pomidory krojone w zalewie – 1/2 słoiczka
Jajko kurze – 1 szt
Ser mozzarella – 20 dag
Tarta bułka – 2 łyżki
Śmietana 18 % – 1/2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Cukinia średnia – 1/2 szt
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego , wymieszać , wbić jajko , dodać tartą bułkę , wymieszać.
- Cebulę obrać , pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w cienkie plastry Cukinię pokroić w plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym układać rzędami : Ziemniak, za mim z małej porcji mięsa zrobić kulkę a następnie ją spłaszczyć i ułożyć za ziemniakiem.
- Na mięso ułożyć plasterek cebuli , na niego plasterek boczku, na boczek, plaster ziemniaka, plasterek cukinii, a następnie trochę suszonych pomidorów. Doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi.
- Układamy dalej kolejno plasterek ziemniaka i pozostałe składniki aż do wyczerpania.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut.
- Gdy piecze się zapiekanka , ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną doprawioną solą i pieprzem.
- Po 30 minutach wyjąć zapiekankę polać śmietaną z czosnkiem, posypać serem , wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.