Delikatne , subtelne , aromatyczne , na każdy obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
10 szt
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 70 dag
Ananas w syropie – 225 g
Czosnek – 2 ząbki
Tymianek – 1/2 łyżeczki
Oregano – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Oliwa z oliwek
Kroki
- Polędwiczkę umyć , usunąć błonki. Do miseczki włożyć tymianek , oregano , przeciśnięty przez praskę czosnek , dodać sól, pieprz , około 6 łyżek oliwy , wymieszać. W marynacie zanurzyć polędwiczkę na kilka godzin najlepiej na całą noc.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć polędwiczki , następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć ananasem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut, wyjąć polać syropem z ananasa i wstawić na 10 minut. Wyjąć odczekać około 7 minut i pokroić na plastry.
- Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i surówką.
Pani Marysiu, jest jakaś faza na ananasa na blogach (bo i u mnie :-)) Widocznie już tęsknimy za swoimi owocami, więc posiłkujemy się tropikalnymi
Ja nigdy nie robiłam polędwiczek z tym owocem, ba! – nawet w ogóle z owocami. Czyli to doświadczenie jeszcze przede mną!
Ja uwielbiam mięsa w otoczce lub z dodatkiem owoców , podkręcają smak, pewnie to Pani zauważyła u mnie , to takie upodobanie , ale wszystkim smakuje. Pozdrawiam.