Polędwiczki wieprzowe z ananasem

Delikatne , subtelne , aromatyczne , na każdy obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

10 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Polędwiczka wieprzowa – 70 dag

  • Ananas w syropie – 225 g

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Tymianek – 1/2 łyżeczki

  • Oregano – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Oliwa z oliwek

Kroki

  • Polędwiczkę umyć , usunąć błonki. Do miseczki włożyć tymianek , oregano , przeciśnięty przez praskę czosnek , dodać sól, pieprz , około 6 łyżek oliwy , wymieszać. W marynacie zanurzyć polędwiczkę na kilka godzin najlepiej na całą noc.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć polędwiczki , następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć ananasem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut, wyjąć polać syropem z ananasa i wstawić na 10 minut. Wyjąć odczekać około 7 minut i pokroić na plastry.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, jest jakaś faza na ananasa na blogach (bo i u mnie :-)) Widocznie już tęsknimy za swoimi owocami, więc posiłkujemy się tropikalnymi 🙂
    Ja nigdy nie robiłam polędwiczek z tym owocem, ba! – nawet w ogóle z owocami. Czyli to doświadczenie jeszcze przede mną!

     
    • Marianna

      Ja uwielbiam mięsa w otoczce lub z dodatkiem owoców , podkręcają smak, pewnie to Pani zauważyła u mnie , to takie upodobanie , ale wszystkim smakuje. Pozdrawiam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*