Delikatne mięso polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
35 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 40 dag
Pieczarki duże – 4 szt
Papryka czerwona – 1/2 szt
Cebula biała – 1 szt
Bulion- 1 szklanka
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Majeranek – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Polędwiczkę umyć , usunąć błonki , pokroić w plasterki, rozklepać lekko ręką.
- Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę , natrzeć mięso. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem , pozostawić aby nabrało aromatu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć polędwiczki z każdej strony, wyjąć. Na ten tłuszcz wrzucić cebulę smażyć aż się trochę zrumieni , dodać paprykę pieczarki , doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, dusić 5 minut. Włożyć polędwiczki , podlać bulionem , całość gotować 30 minut, doprawić śmietaną , chwilę gotować.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pani Marysiu, ja już także dawno się przekonałam, ze papryka i pieczarki to wspaniały duet 🙂
Fantastycznie smakują , lubię różne mięsa z ich dodatkami. 🙂
Ja za papryka aż tak nie przepadam, ale takie danie bym zjadła chętnie 🙂
Papryka w połązeniu z grzybami daje taki swoisty aromat , więc na pewno by posmakowało. 🙂