Delikatna i aromatyczna pieczeń , którą można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Szczegóły
Liczba porcji
14porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Pieczarki – 15 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Pomidory suszone – 5 szt.
Ser pleśniowy biały – 120 g – 1/2 opakowania
Żurawina – 6 dag
Czosnek – 1 ząbek
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej do smażenia
Woda – 1/3 szklanki
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej , wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut, wystudzić, pokroić na drobno.
- Paprykę, suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dodać jajko.Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo wodę, aby powstała gładka masa.
- Blaszkę jednorazowego użytku 21 x 8 cm wypełnić do połowy farszem, na nim plasterki sera pleśniowego , na serze żurawinę.
- Przykryć żurawinę plasterkami sera.
- Całość przykryć drugą warstwą farszu, pozostawiając 1 cm od góry.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić pieczeń i piec 50 minut, do dobrego zrumienienia.
- Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami.
- Wystudzić bardzo dokładnie najlepiej całą noc, pokroić i podawać do pieczywa.