Pieczeń mięsno – warzywna

Delikatna i aromatyczna pieczeń , którą można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Szczegóły

Liczba porcji

14porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Pieczarki – 15 dag

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Ser mozzarella – 7 dag

  • Pomidory suszone – 5 szt.

  • Ser pleśniowy biały – 120 g – 1/2 opakowania

  • Żurawina – 6 dag

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Olej do smażenia

  • Woda – 1/3 szklanki

Kroki

  • Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
  • Na patelni rozgrzać olej , wrzucić cebulę smażyć chwilę, dodać pieczarki , doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut, wystudzić, pokroić na drobno.
  • Paprykę, suszone pomidory pokroić w drobną kostkę.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dodać jajko.Bardzo dokładnie wymieszać, dodając stopniowo wodę, aby powstała gładka masa.
  • Blaszkę jednorazowego użytku 21 x 8 cm wypełnić do połowy farszem, na nim plasterki sera pleśniowego , na serze żurawinę.
  • Przykryć żurawinę plasterkami sera.
  • Całość przykryć drugą warstwą farszu, pozostawiając 1 cm od góry.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić pieczeń i piec 50 minut, do dobrego zrumienienia.
  • Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami.
  • Wystudzić bardzo dokładnie najlepiej całą noc, pokroić i podawać do pieczywa.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*