Kruche , delikatne ciasto, różnorodne owoce , sprawiają że zachwyca gości.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Mąka pszenna – 3 szklanki
Cukier – 1 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masło – 200 g
Śmietana 18 % – 2 łyżki
Jabłka – 1 kg
Maliny – 40 dag
Cynamon- – 1 łyżeczka
Kisiel czerwony – 40 g – 1 szt
Orzechy mielone do posypania
Kroki
- Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , usmażyć z 1/2 szklanki cukru , pod koniec smażenia dodać cynamon.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru oraz masłem, dodać produkty sypkie oraz śmietanę i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta schłodzić. 1/3 ciasta zamrozić.
- Maliny usmażyć z 1/2 szklanki cukru pod koniec smażenia dodać kisiel rozpuszczony z 2 łyżkami wody, całość zagotować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . Blaszkę 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a nim ułożyć rozwałkowane ciasto które się chłodziło, na niego wyłożyć jabłka.
- Na jabłka usmażone maliny.
- Białka ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i wyłożyć na maliny.
- Na pianę z białek zetrzeć ciasto mrożone w zamrażalniku , wierzch posypać mielonymi orzechami.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.
- Schłodzić przed podaniem można posypać cukrem pudrem jak kto lubi.