Soczysty , aromatyczny , idealny na niedzielny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Masło – 3 plasterki
Pieczarki – 3 szt
Ser ralada wiórki do posypania
Papryka czerwona – 4 paseczki
Ogóreczek korniszon – 2 szt
Ser mozzarella – 2 plastry + 3 łyżki utarte do posypania
Przyprawa do kurczaka – 3 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Pieczarki obrać , pokroić , usmażyć.
- Filet z kurczaka , umyć , przekroić na połowę , ale nie do końca , rozłożyć , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka.

- Na jednej połówce ułożyć 3 plastry masła a na nim pieczarki.

- Posypać serem ralada.

- Paprykę pokroić w kostkę , posypać. Ogóreczki przekroić na połowę ułożyć na papryce.

- Na ogóreczkach ułożyć 2 plastry sera mozzarella.

- Nakryć drugą połową , spiąć wykałaczką doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 25 minut, wyjąć posypać utartym serem mozzarella po wierzchu, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.

- Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z podpieczonymi batatami i pomidorkami.

Takie wspaniałe nadzienie i jeszcze niespodzianka w postaci batata!
Polecam wypróbować. 🙂
Widać, że mięsko jest soczyste, ja nie lubie suchych kurczaków. nadzienie super!
Polecam na święta . 🙂