Muffinki owocowe

Wilgotne, delikatne, pełne aromatu , szybkie w przygotowaniu , idealne do kawy.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

20 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Jogurt naturalny – 125 g

  • Masło – 120 g

  • Mąka tortowa – 1 1/2 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Soda – 1/2 łyżeczki

  • Cukier – 120 g

  • Jabłka średnie – 2 szt

  • Śliwki węgierki – 8 szt

  • Orzechy mielone do posypania

  • Cynamon – 1 łyżeczka

Kroki

  • Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło roztopić.
  • Śliwki umyć , przekroić na połowę , usunąć pestkę a następnie pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach, wymieszać z cynamonem.
  • Jajka ubić na puszysto z cukrem, dodać jogurt , wymieszać , dodać produkty sypkie, wymieszać , dodać masło , wymieszać. Na koniec dodać pokrojone śliwki oraz utarte jabłka , dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papilotkami i umieścić w nich ciasto. Wierzch posypać mielonymi orzechami.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*