Pyszne, delikatne , pachnące morelami , rozpływające się w ustach.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Calories
Lista składników
Ciastka oreo – 154 g – 2 szt
Morele – 50 dag
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka krystaliczna – 2 szt
Galaretka malinowa – 1 szt
Wiórki czekoladowe do posypania
Kroki
- Morele umyć , usunąć pestki , połowę zblendować. Galaretki krystaliczne rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Ciastka ułożyć na dnie tortownicy.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone oraz zblendowane morele wymieszać, dodać krzepnącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciastka. Na wierzch ułożyć połówki moreli.
- Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Krzepnącą wylać na ciasto, posypać wiórkami czekoladowymi.
- Schłodzić w lodówce 4 godz., kroić na porcje.