Marchewkowe muffinki

Wilgotne, pachnące, szybkie w przygotowaniu do kawy lub herbaty.

Szczegóły

Liczba porcji

12 szt

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

35 minut

Lista składników

  • Marchewka średnia – 1 szt – 150 g

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mąka tortowa – 130 g

  • Mąka kokosowa – 2 łyżki

  • Masło – 40 g

  • Cukier – 30 g

  • Jogurt – 100 ml

  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

  • Soda – 1/2 łyżeczki

  • Maliny – 20 dag

Kroki

  • Maliny umyć , osączyć. Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać , wymieszać z mąką kokosową, jeżeli nie mamy można użyć 1 1/2 łyżki wiórek kokosowych, oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem , dodać masło , oraz jogurt i dokładnie utrzeć. Dodać produkty sypkie, dokładnie wymieszać, na koniec utartą marchewkę i całość wymieszać.
  • W blaszce umieścić 12 szt papierowych papilotek do muffinek, nałożyć przygotowane ciasto , na wierzch ułożyć maliny.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut lub suchego patyczka.
  • Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić kleks ze śmietany.
 

2 komentarze

  1. Bardzo ładnie wyrosły, moje sa bardziej plaskate (ale daje wiecej marchewki). Pozdrawiam!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*