Wilgotne, pachnące, szybkie w przygotowaniu do kawy lub herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
12 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
35 minut
Lista składników
Marchewka średnia – 1 szt – 150 g
Jajka kurze – 2 szt
Mąka tortowa – 130 g
Mąka kokosowa – 2 łyżki
Masło – 40 g
Cukier – 30 g
Jogurt – 100 ml
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Soda – 1/2 łyżeczki
Maliny – 20 dag
Kroki
- Maliny umyć , osączyć. Marchewkę obrać, utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać , wymieszać z mąką kokosową, jeżeli nie mamy można użyć 1 1/2 łyżki wiórek kokosowych, oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem , dodać masło , oraz jogurt i dokładnie utrzeć. Dodać produkty sypkie, dokładnie wymieszać, na koniec utartą marchewkę i całość wymieszać.
- W blaszce umieścić 12 szt papierowych papilotek do muffinek, nałożyć przygotowane ciasto , na wierzch ułożyć maliny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 30 minut lub suchego patyczka.
- Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić kleks ze śmietany.
Bardzo ładnie wyrosły, moje sa bardziej plaskate (ale daje wiecej marchewki). Pozdrawiam!
Każdy proporje dobiera sam , przepis to tylko propozycja. 🙂