Puszyste, smaczne bułeczki drożdżowe nadziewane malinami.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt
Czas przygotowania
40 minut
Czas pieczenia
20 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 60 dag + do podsypania
Drożdże – 50 g
Masło – 100 g
Mleko – 1 szklanka
Jajka kurze – 3 żółtka + całe jajko
Cukier – 1/2 szklanki
Maliny – 30 dag
Szczypta soli
Mielone orzechy do posypania
Kroki
- Mąkę przesiać . Masło rozpuścić.. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć dodać łyżkę cukru i mąki , trochę mleka wymieszać , pozostawić aby zaczęły rosnąć.
- 3 żółtka plus całe jajko ubić z cukrem , dodać mleko , rosnące drożdże , oraz mąkę i szczyptę soli , wszystko dokładnie wyrobić, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne , będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabia się ciasto.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Maliny umyć osączyć.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podsypać mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować kulki, rozwałkować na placek, ułożyć 6 – 7 szt malin, posypać lekko cukrem.
- Zlepić, uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak postępować z pozostałymi porcjami ciasta aż do wyczerpania. Pozostawić bułeczki na 10 minut aby podrosły.
- Pozostałe białka ubić , posmarować bułeczki , posypać mielonymi orzechami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.