Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem, migdałów i aromatycznego sosu, może być podany jako danie wigilijne lub z dodatkiem np. frytek jako danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
10 minut
Czas pieczenia
15 minut
Lista składników
Łosoś – 400 g
Szpinak – 50 g
Płatki migdałowe do posypania
Musztarda – 2 łyżeczki
Miód – 1/2 łyżeczki
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy – do doprawienia łososia
Przyprawa do ryb – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Łososia natrzeć przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym.
- Szpinak umyć usmażyć na oleju , umieścić w naczyniu do pieczenia.

- Ułożyć na nim przygotowanego łososia.

- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, można piec we frytownicy, wstawić przygotowanego łososia i piec 5 minut , wyjąć posypać płatkami migdałowymi i piec 8 minut .Musztardę wymieszać z miodem dodać sok z cytryny doprawić lekko solą . Tak przygotowanym sosem polać łososia i całość piec 5minut.

- Można podać na wigilijny stół lub jak u mnie z frytkami jako danie obiadowe.
