Delikatne , puszyste , aromatyczne , idealne na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
7 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mięso wieprzowe mielone – 30 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt
Papryka zielona – 1/3 szt
Papryka żółta – 1/3 szt
Pietruszka świeża – 2 łyżki
Ser mozzarella – 7 dag
Tarta bułka – 3 łyżki
Morele suszone – 6 szt
Jajko kurze – 1 szt
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Panierka Panko do obtoczenia
Kroki
- Mięso umieścić w miseczce doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego , wymieszać.
- Papryki umyć , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać do mięsa, dodać pietruszkę.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać. Morele umyć , pokroić w drobną kostkę , dodać.
- Wbić jajko, dodać tartą bułkę , dokładnie wymieszać , uformować kotleciki , obtoczyć w panierce Panko, umieścić w naczyniu żaroodpornym, ja piekę kotlety gdyż są zdrowsze, z delikatną skórką , dobrze smakują.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 40 minut , do zrumienienia kotletów. Podawać z ulubionymi dodatkami.