Delikatne i aromatyczne kotleciki , sprawdzą się na obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
15 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Filet z kurczaka pojedynczy
Pieczarki średnie – 2 szt
Jajko kurze – 1 szt
Ziemniak średni – 1 szt
Ser ralada wiórki – 3 łyżki
Tarta bułka – 2 łyżki + do obtoczenia
Ser mozzarella utarty – 3 łyżki
Morele suszone – 4 szt
Przyprawa do kurczaka 1 1/2 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Fileta z kurczaka umyć , pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, umieścić w miseczce.
- Pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa. Ziemniaka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać.
- Wbić jajko, dodać ser ralada, tartą bułkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać , podzielić na 4 części , formować plastry , ułożyć morelę.
- Uformować kotlet i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić , piec 25 minut, wyjąć , każdy posypać serem mozzarella, wstawić i piec do zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
OOoo, takie siekane też są pyszne! Robimy takie, ale jeszcze nie próbowałam z morelą 🙂
Można morelę , żurawinę lub inny owoc jaki się ma . 🙂