Kotleciki z fileta z kurczaka z morelą.

Delikatne i aromatyczne kotleciki , sprawdzą się na obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka pojedynczy

  • Pieczarki średnie – 2 szt

  • Jajko kurze – 1 szt

  • Ziemniak średni – 1 szt

  • Ser ralada wiórki – 3 łyżki

  • Tarta bułka – 2 łyżki + do obtoczenia

  • Ser mozzarella utarty – 3 łyżki

  • Morele suszone – 4 szt

  • Przyprawa do kurczaka 1 1/2 łyżki

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Fileta z kurczaka umyć , pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, umieścić w miseczce.
  • Pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do mięsa. Ziemniaka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać.
  • Wbić jajko, dodać ser ralada, tartą bułkę.
  • Wszystko dokładnie wymieszać , podzielić na 4 części , formować plastry , ułożyć morelę.
  • Uformować kotlet i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić , piec 25 minut, wyjąć , każdy posypać serem mozzarella, wstawić i piec do zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    OOoo, takie siekane też są pyszne! Robimy takie, ale jeszcze nie próbowałam z morelą 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*