Smaki i kolory lata na talerzu, są imponujące.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Szpinak świeży – 100 g
Jajka kurze – 5 jajek
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Cukier kryształ – 32 dag
Morele 35 dag
Maliny – 40 dag
Cytryna – 2 szt.
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30% – 220 ml
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt.
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Ciastka herbatniki – 22szt.
Kroki
- Szpinak umyć, zblendować.
- Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić ubić na puszysto z cukrem, połączyć z mąkami i proszkiem, na końcu dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać..
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut , lub suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na połowę.
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.
- Morele umyć , usunąć pestki, zblendować. Ser mascarpone utrzeć dodając stopniowo mus morelowy , na końcu tężejącą galaretkę, wyłożyć na ciasto.
- Przykryć herbatnikami.
- Maliny umyć dodać 12 dag cukru usmażyć konfiturę, pod koniec dodać galaretki o smaku malinowym, wystudzić . Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z konfiturą malinową z galaretkami, wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą połową ciasta, schłodzić w lodówce.
- Cytryny sparzyć gotowaną wodą , zetrzeć skórkę z cytryn na tarce o małych otworach. Z cytryn wycisnąć sok 1 szklanka wlać do rondelka dodać 1 1/2 szklanki wody oraz 1 łyżkę cukru, zagotować , rozpuścić galaretki cytrynowe , do rozpuszczonych dodać startą skórkę, wymieszać. Pozostawić do stężenia.
- Tężejącą wylać na schłodzone ciasto , wstawić jeszcze raz do lodówki i schładzać około 4 godzin a najlepiej całą noc. Podzielić na porcje.
No niesamowite te kolorki!
Ładne i polecam równie pyszne moja rodzina była zachwycona. Pozdrawiam. 🙂