Kolorowe kruche ciasto

Ciasto kruche z owocami, bezą oraz budyniem, jest aromatyczne , smaczne.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Mąka tortowa – 3 szklanki

  • Jajka kurze – 5 szt.

  • Cukier kryształ – 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia – 11/2 łyżeczki

  • Margaryna – 20 dag

  • Kakao – 2 łyżeczki

  • Jabłka prażone w słoiku – 870 g

  • Brzoskwinie z syropu – 5 szt.

  • Budyń malinowy – 2 szt.

  • Mleko – 3 szklanki

  • Śmietana 18% – 4 łyżki

Kroki

  • Jajka, żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka, margarynę, 3/4 szklanki cukru utrzeć.
  • Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Do utartych składników dodać, sypkie produkty, 3 łyżki śmietany zagnieść ciasto.
  • 2/3 ciasta schłodzić w lodówce.
  • Do 1/3 ciasta dodać kakao, łyżkę śmietany, zagnieść ciasto .Zamrozić.
  • Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z jabłkami.
  • Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Budyń ugotować. 2 szklanki mleka i 2 łyżki cukru zagotować, w 1 szklance rozpuścić budynie, ugotować.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Blaszkę wyłożyć schłodzonym ciastem.
  • Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami.
  • Na owoce ugotowany budyń.
  • Białka ubić na sztywno z resztą cukru i wyłożyć na budyń.
  • Zamrożone ciasto z kakao zetrzeć na tarce o grubszych otworach na pianę.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
 

2 komentarze

  1. Ach, pięknie się upiekło! Jak ta piana się trzyma!

     
    • Marianna

      Piana trzyma się ładnie jeżeli dodamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub budyniu,tak na wszelki wypadek.Gdyby były do pieczenia swojskie świeże jajka , ale sprawdzone to wtedy tylko łyżka cukru je utrzyma. 😉

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*