Ciasto kruche z owocami, bezą oraz budyniem, jest aromatyczne , smaczne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Mąka tortowa – 3 szklanki
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 11/2 łyżeczki
Margaryna – 20 dag
Kakao – 2 łyżeczki
Jabłka prażone w słoiku – 870 g
Brzoskwinie z syropu – 5 szt.
Budyń malinowy – 2 szt.
Mleko – 3 szklanki
Śmietana 18% – 4 łyżki
Kroki
- Jajka, żółtka oddzielić od białek.
- Żółtka, margarynę, 3/4 szklanki cukru utrzeć.
- Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do utartych składników dodać, sypkie produkty, 3 łyżki śmietany zagnieść ciasto.
- 2/3 ciasta schłodzić w lodówce.
- Do 1/3 ciasta dodać kakao, łyżkę śmietany, zagnieść ciasto .Zamrozić.
- Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i wymieszać z jabłkami.
- Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Budyń ugotować. 2 szklanki mleka i 2 łyżki cukru zagotować, w 1 szklance rozpuścić budynie, ugotować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Blaszkę wyłożyć schłodzonym ciastem.
- Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami.
- Na owoce ugotowany budyń.
- Białka ubić na sztywno z resztą cukru i wyłożyć na budyń.
- Zamrożone ciasto z kakao zetrzeć na tarce o grubszych otworach na pianę.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Ach, pięknie się upiekło! Jak ta piana się trzyma!
Piana trzyma się ładnie jeżeli dodamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub budyniu,tak na wszelki wypadek.Gdyby były do pieczenia swojskie świeże jajka , ale sprawdzone to wtedy tylko łyżka cukru je utrzyma. 😉