Słodkie co nieco z owocami do kawy lub herbaty.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
25 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 g – 2 szt
Serek homogenizowany – 150 g – 2 szt
Truskawki – kilka szt
Borówki – 3/4 szklanki
Mielone orzechy do posypania
Słupki czekoladowe do posypania
Kroki
- Truskawki, borówki umyć , osączyć .
- Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić na 12 prostokątów. Nałożyć po trochu serka a na niego truskawki.
- Zlepić w kieszonkę , brzegi docisnąć widelcem., układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czekoladą.
- Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów , nałożyć po trochu serka a na niego borówki.
- Zlepić w kieszonki boki docisnąć widelcem, ułożyć w blaszce, wierzch posypać mielonymi orzechami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić jedną blaszkę upiec około 20 minut, wstawić drugą i upiec , aż będą rumiane około 20 minut.
- Podawać do herbaty lub z bitą śmietaną.