Kieszonki naleśnikowe

Aromatyczne warzywa , połączone z mięsem, otulone naleśnikowym ciastem , to pyszne obiadowe danie.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

20 minut

Czas pieczenia

30 minut

Lista składników

  • Mleko – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

  • Pieczarki – 10 dag

  • Cebula biała – 1 szt

  • Papryka czerwona, zielona, żółta – po 1/2 szt

  • Kukurydza z fasolą w zalewie – 220 ml

  • Pesto bazyliowe – 8 łyżeczek

  • Ser mozzarella wiórki – 10 dag

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Jajka wybić dodać szczyptę soli ubić , dodać mleko, 3 łyżki oleju oraz mąkę , dokładnie wymieszać. Pozostawić chwilę aby ciasto odpoczęło , a następnie usmażyć naleśniki, nalewając cienkim strumieniem na patelnię i smażąc na rumiano z obu stron.
  • Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Papryki umyć , pokroić w kostkę. Kukurydzę z fasolą osączyć z zalewy.
  • Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę podsmażyć na lekko rumiano, dodać pieczarki, paprykę , doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć około 7 minut, dodać mięso i całość smażyć 10 minut, na koniec dodać kukurydzę z fasolą i jeszcze chwilę smażyć. Nadmiar tłuszczu odlać.
  • Porcję nadzienia ułożyć na naleśniku.
  • Uformować kieszonkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tak postępować do wyczerpania składników.
  • Na każdej kieszonce ułożyć łyżeczkę pesto i rozsmarować.
  • Posypać wiórkami mozzarelli.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*