Aromatyczne warzywa , połączone z mięsem, otulone naleśnikowym ciastem , to pyszne obiadowe danie.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Mleko – 1 szklanka
Jajka kurze – 2 szt
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Pieczarki – 10 dag
Cebula biała – 1 szt
Papryka czerwona, zielona, żółta – po 1/2 szt
Kukurydza z fasolą w zalewie – 220 ml
Pesto bazyliowe – 8 łyżeczek
Ser mozzarella wiórki – 10 dag
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Jajka wybić dodać szczyptę soli ubić , dodać mleko, 3 łyżki oleju oraz mąkę , dokładnie wymieszać. Pozostawić chwilę aby ciasto odpoczęło , a następnie usmażyć naleśniki, nalewając cienkim strumieniem na patelnię i smażąc na rumiano z obu stron.
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić. Papryki umyć , pokroić w kostkę. Kukurydzę z fasolą osączyć z zalewy.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju , wrzucić cebulę podsmażyć na lekko rumiano, dodać pieczarki, paprykę , doprawić solą , pieprzem, ziołami prowansalskimi, smażyć około 7 minut, dodać mięso i całość smażyć 10 minut, na koniec dodać kukurydzę z fasolą i jeszcze chwilę smażyć. Nadmiar tłuszczu odlać.
- Porcję nadzienia ułożyć na naleśniku.
- Uformować kieszonkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tak postępować do wyczerpania składników.
- Na każdej kieszonce ułożyć łyżeczkę pesto i rozsmarować.
- Posypać wiórkami mozzarelli.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.