Delikatne ciasto, puszysty krem uzupełniony owocami w galaretce smakuje wybornie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 1 szklanka
Woda – 1/2 szklanki
Masło – 300 g
Jajka – 4 szt
Budyń – 40 g – 2 szt
Mleko – 2 szklanki
Cukier – 4 łyżki
Truskawki – 25 dag
Galaretka o smaku truskawkowym- 2 szt
Czekolada gorzka – 4 kratki.
Kroki
- Wodę zagotować , dodać 100 g masła gotować chwilę aż masło się rozpuści, dodawać stopniowo mąkę , cały czas mieszając, po dodaniu mąki chwilę gotować aż wchłonie się mąka , wystudzić.
- 2 blaszki 24x 34 cm posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Do przestudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i mieszać robotem aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na 2 części , każdą część delikatnie rozciągnąć w blaszce, wstawiać kolejno do piekarnika, piec około 20 minut , ciasto będzie miało wzniesienia i się lekko zarumieni. Wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- 1 1/2 szklanki mleka zagotować z 4 łyżkami cukru , w połowie szklanki rozpuścić budynie , dodać do gotującego się mleka dokładnie mieszać , chwilę pogotować . Ugotowany budyń wyłożyć do miseczki przykryć folią aby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Wystudzić.
- Truskawki umyć obrać z szypułek pokroić w plastry.
- 200 g masło ucierać dodając po trochu budyń, ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Podzielić na połowę . Jedną połowę wyłożyć na ciasto , na niej ułożyć truskawki.
- Zalać krzepnącą galaretką.
- Schłodzić chwilę w lodówce , a następnie posmarować drugą połową masy i przykryć drugim ciastem.
- Czekoladę zetrzeć na wiórki posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce, podzielić na porcje.