Karpatka z dodatkiem owoców w galaretce

Delikatne ciasto, puszysty krem uzupełniony owocami w galaretce smakuje wybornie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Woda – 1/2 szklanki

  • Masło – 300 g

  • Jajka – 4 szt

  • Budyń – 40 g – 2 szt

  • Mleko – 2 szklanki

  • Cukier – 4 łyżki

  • Truskawki – 25 dag

  • Galaretka o smaku truskawkowym- 2 szt

  • Czekolada gorzka – 4 kratki.

Kroki

  • Wodę zagotować , dodać 100 g masła gotować chwilę aż masło się rozpuści, dodawać stopniowo mąkę , cały czas mieszając, po dodaniu mąki chwilę gotować aż wchłonie się mąka , wystudzić.
  • 2 blaszki 24x 34 cm posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  • Do przestudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i mieszać robotem aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na 2 części , każdą część delikatnie rozciągnąć w blaszce, wstawiać kolejno do piekarnika, piec około 20 minut , ciasto będzie miało wzniesienia i się lekko zarumieni. Wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
  • 1 1/2 szklanki mleka zagotować z 4 łyżkami cukru , w połowie szklanki rozpuścić budynie , dodać do gotującego się mleka dokładnie mieszać , chwilę pogotować . Ugotowany budyń wyłożyć do miseczki przykryć folią aby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Wystudzić.
  • Truskawki umyć obrać z szypułek pokroić w plastry.
  • 200 g masło ucierać dodając po trochu budyń, ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Podzielić na połowę . Jedną połowę wyłożyć na ciasto , na niej ułożyć truskawki.
  • Zalać krzepnącą galaretką.
  • Schłodzić chwilę w lodówce , a następnie posmarować drugą połową masy i przykryć drugim ciastem.
  • Czekoladę zetrzeć na wiórki posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce, podzielić na porcje.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*