Karmelowy serniczek

Aksamitny , delikatny , wprost na upały gdy nie trzeba włączać piekarnika.

Szczegóły

Liczba porcji

16 porcji

Czas przygotowania

30 minut

Calories

Lista składników

  • Ciasteczka owsiane – 210 g

  • Ser mascarpone o smaku karmelowym – 250 g – 2 szt

  • Śmietanka 30 % – 220 ml

  • Galaretka przezroczysta – 1 szt

  • Morele – 3 szt

  • Czekolada gorzka – 4 kratki

  • Masa krówkowa – 4 łyżki

Kroki

  • Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
  • Blaszkę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka , wolne przestrzenie , uzupełnić pokruszonymi ciastkami. Posmarować masą krówkową.
  • Morele umyć , usunąć pestki , pokroić w półkrążki.
  • Śmietanę ubić na sztywno, dodawać serki i dalej ubijać, na końcu galaretkę , wyłożyć na ciastka.
  • Udekorować morelami.
  • Czekoladę zetrzeć na wiórka , posypać po wierzchu.
  • Schłodzić w lodówce – 3 godziny , pokroić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Dzień dobry, pani Marysiu, widzę, że zrobiłyśmy mini-festiwal serniczków na zimno 🙂 Każdy inny, wszystkie pyszne!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*