Aksamitny , delikatny , wprost na upały gdy nie trzeba włączać piekarnika.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Calories
Lista składników
Ciasteczka owsiane – 210 g
Ser mascarpone o smaku karmelowym – 250 g – 2 szt
Śmietanka 30 % – 220 ml
Galaretka przezroczysta – 1 szt
Morele – 3 szt
Czekolada gorzka – 4 kratki
Masa krówkowa – 4 łyżki
Kroki
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody , pozostawić do stężenia.
- Blaszkę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka , wolne przestrzenie , uzupełnić pokruszonymi ciastkami. Posmarować masą krówkową.
- Morele umyć , usunąć pestki , pokroić w półkrążki.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodawać serki i dalej ubijać, na końcu galaretkę , wyłożyć na ciastka.
- Udekorować morelami.
- Czekoladę zetrzeć na wiórka , posypać po wierzchu.
- Schłodzić w lodówce – 3 godziny , pokroić na porcje.
Dzień dobry, pani Marysiu, widzę, że zrobiłyśmy mini-festiwal serniczków na zimno 🙂 Każdy inny, wszystkie pyszne!
To najlepsze na upał.