Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami, żurawiną , posmakują każdemu.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
40 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 60 dag + mąka do podsypania
Jajka kurze – 4 szt
Masło – 100 g
Drożdże – 50 g
Cukier – 1/2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Śliwki – 50 dag
Orzechy mielone do wsypania
Żurawina do nałożenia
Szczypta soli
Kroki
- Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko podgrzać. Śliwki umyć przekroić na połowę , usunąć pestki.
- Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę mąki , cukru, trochę mleka , wymieszać do rozpuszczenia, pozostawić aż będą rosły.
- Jajka wybić 3 żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać mleko , rosnące drożdże oraz mąkę , wymieszać , dodać masło i wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabia się ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części, utworzyć kulkę , lekko rozwałkować wyciąć formę listka.
- Układać na nim połówki śliwek.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienie śliwek wsypywać po trochu mielonych orzechów, na wierzch umieścić żurawinę. Tak postępować pozostałymi częściami ciasta. Można zrobić również inny kształt bułek.
- Pozostawić około 10 minut aby podrosły w ciepłym miejscu . Pozostałe białka roztrzepać i posmarować bułeczki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 15 – 20 minut do dobrego zrumienienia ciasta.