Jesienne bułeczki

Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami, żurawiną , posmakują każdemu.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt

Czas przygotowania

30 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Mąka pszenna – 60 dag + mąka do podsypania

  • Jajka kurze – 4 szt

  • Masło – 100 g

  • Drożdże – 50 g

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Śliwki – 50 dag

  • Orzechy mielone do wsypania

  • Żurawina do nałożenia

  • Szczypta soli

Kroki

  • Mąkę przesiać dodać szczyptę soli. Masło rozpuścić. Mleko podgrzać. Śliwki umyć przekroić na połowę , usunąć pestki.
  • Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę mąki , cukru, trochę mleka , wymieszać do rozpuszczenia, pozostawić aż będą rosły.
  • Jajka wybić 3 żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać mleko , rosnące drożdże oraz mąkę , wymieszać , dodać masło i wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste elastyczne, będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabia się ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką , podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części, utworzyć kulkę , lekko rozwałkować wyciąć formę listka.
  • Układać na nim połówki śliwek.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienie śliwek wsypywać po trochu mielonych orzechów, na wierzch umieścić żurawinę. Tak postępować pozostałymi częściami ciasta. Można zrobić również inny kształt bułek.
  • Pozostawić około 10 minut aby podrosły w ciepłym miejscu . Pozostałe białka roztrzepać i posmarować bułeczki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić bułeczki i piec 15 – 20 minut do dobrego zrumienienia ciasta.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*