Humus paprykowy

Aromatyczna delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki, na kanapki.

Szczegóły

Liczba porcji

300g

Czas przygotowania

20 minut

Calories

Lista składników

  • Ciecierzyca w zalewie – 200 g

  • Papryka czerwona – 1 szt

  • Pasta Tahini – 3 łyżki

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Sok z cytryny – 2 łyżki

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Kmin – 1/2 łyżeczki

  • Sól, pieprz czarny mielony , papryka mielona ostra

Kroki

  • Paprykę umyć , usunąć ziarna, podzielić na 4 części , upiec. Z gorącej ściągnąć skórkę.
  • Ciecierzycę osączyć. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
  • W naczyniu do blendowania umieścić ciecierzycę dodać czosnek, oliwę z oliwek blendować , dodając paprykę , sok z cytryny , pastę tahini, można ją zastąpić sezamem jeżeli jej nie mamy, następnie doprawić solą , pieprzem, kminem oraz w/g uznania papryką. Blendować aż uzyskamy odpowiednią konsystencję pasty.
  • Podajemy z ulubionym pieczywem , chlebkiem pita lub bagietką z dodatkiem szczypiorku , zielonej pietruszki lub innymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Bardzo lubię humus, a że nie robiłam jeszcze z pieczoną papryką, więc dziękuję za inspirację 🙂

     
    • Marianna

      Ja również bardzo lubię ale moi domownicy nie koniecznie , dlatego muszę coś dodawać. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*