Aromatyczna delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki, na kanapki.
Szczegóły
Liczba porcji
300g
Czas przygotowania
20 minut
Calories
Lista składników
Ciecierzyca w zalewie – 200 g
Papryka czerwona – 1 szt
Pasta Tahini – 3 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Sok z cytryny – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Kmin – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony , papryka mielona ostra
Kroki
- Paprykę umyć , usunąć ziarna, podzielić na 4 części , upiec. Z gorącej ściągnąć skórkę.
- Ciecierzycę osączyć. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
- W naczyniu do blendowania umieścić ciecierzycę dodać czosnek, oliwę z oliwek blendować , dodając paprykę , sok z cytryny , pastę tahini, można ją zastąpić sezamem jeżeli jej nie mamy, następnie doprawić solą , pieprzem, kminem oraz w/g uznania papryką. Blendować aż uzyskamy odpowiednią konsystencję pasty.
- Podajemy z ulubionym pieczywem , chlebkiem pita lub bagietką z dodatkiem szczypiorku , zielonej pietruszki lub innymi dodatkami.
Bardzo lubię humus, a że nie robiłam jeszcze z pieczoną papryką, więc dziękuję za inspirację 🙂
Ja również bardzo lubię ale moi domownicy nie koniecznie , dlatego muszę coś dodawać. 🙂