Gofry z serkiem wiejskim

Chrupkie, delikatne , z dodatkiem truskawek oraz bitej śmietany, wyśmienity deser.

Szczegóły

Liczba porcji

8 szt

Czas przygotowania

15 minut

Czas pieczenia

40 minut

Lista składników

  • Serek wiejski – 200 g

  • Jajka kurze – 2 szt

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Cukier – 3 łyżki

  • Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki

  • Truskawki – 30 dag

  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

  • Bita śmietana do dekoracji

  • Sos czekoladowy do polania

Kroki

  • Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, ubijając dodawać po porcji serek, mleko , olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Ciasto winno mieć konsystencję gęstej śmietany , jeżeli jest zbyt gęste , dodać trochę mleka. Pozostawić chwilę aby odpoczęło.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki , pokroić w plasterki, można delikatnie posłodzić.
  • Gofrownicę rozgrzać wlewać porcję , smażyć 5 do 7 minut w zależności od mocy gofrownicy , aby były dobrze rumiane.
  • Na usmażone gofry nakładać po porcji truskawek.
  • Dodać bitą śmietanę przygotowaną samemu lub wykorzystać kupioną w sklepie.
  • Polać sosem czekoladowym .
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*