Lekkie i chrupkie gofry, to doskonały deser lub na podwieczorek.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
Mąka pszenna – 1 szklanka
Jajka kurze – 2 szt.
Szczypta soli
Cukier kryształ – 4 łyżki
Cukier z wanilią – 1 łyżeczka
Olej – 1/2 szklanki
Mleko – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 11/2 łyżeczki
Dżem jabłkowo – pigwowy własnej roboty
Śmietana 33% – 330 ml
Kroki
- Mąki wsypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem z wanilią.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać na przemian produkty sypkie, olej i mleko. Dokładnie zmiksować.
- Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Zostawić ciasto aby odpoczęło 5 minut.
- Gofrownicę rozgrzać, nałożyć porcje ciasta, piec 5 – 6 minut.
- Po upieczeniu ułożyć na metalową kratkę.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Lekko wystudzone posmarować dżemem, udekorować bitą śmietaną.