Gofry kukurydziane z dżemem jabłkowo -pigwowym

Lekkie i chrupkie gofry, to doskonały deser lub na podwieczorek.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki

  • Mąka pszenna – 1 szklanka

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Szczypta soli

  • Cukier kryształ – 4 łyżki

  • Cukier z wanilią – 1 łyżeczka

  • Olej – 1/2 szklanki

  • Mleko – 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia – 11/2 łyżeczki

  • Dżem jabłkowo – pigwowy własnej roboty

  • Śmietana 33% – 330 ml

Kroki

  • Mąki wsypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem z wanilią.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać na przemian produkty sypkie, olej i mleko. Dokładnie zmiksować.
  • Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Zostawić ciasto aby odpoczęło 5 minut.
  • Gofrownicę rozgrzać, nałożyć porcje ciasta, piec 5 – 6 minut.
  • Po upieczeniu ułożyć na metalową kratkę.
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • Lekko wystudzone posmarować dżemem, udekorować bitą śmietaną.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*