Idealne na piątkowy obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
14 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas gotowania
30 minut
Lista składników
Ziemniaki – 70 dag
Mąka pszenna – 1/2 szklanki + do podsypania
Jajko kurze – 1 szt
Małe kulki mozzarelli – 10 szt
Suszone pomidory w zalewie – 1 1/2 łyżki
Sól
Kroki
- Ziemniaki obrać , ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Przecisnąć przez praskę, umieścić na stolnicy. Dodać mąkę , wbić jajko, zagnieść ciasto.
- Kulki mozzarelli umieścić w naczyniu do blendowania, dodać pomidory , zblendować.
- Z ciasta uformować wałek , ciąć na mniejsze porcje, uformować kulkę , rozwałkować na placek , umieścić porcję farszu.
- Uformować gnocchi, zrobić na wierzchu poprzeczne znaki. Tak postępować do wyczerpania składników.
- W garnku zagotować osoloną wodę , wrzucać partiami, gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową , lekko przelać wodą, osączyć, odkładać na talerz pojedynczo aby się nie pokleiły. Podawać ze skwarkami lub ulubionym sosem.