Puszyste, delikatne, smaczne , zachwycą każdego.
Szczegóły
Liczba porcji
24 szt
Czas przygotowania
30 minut
Czas pieczenia
30 minut
Lista składników
Mąka pszenna -600 g + do podsypania
Masło – 100 g
Drożdże – 50 g
Mleko – 1 1/4 szklanki
Cukier – 1/2 szklanki
Jajka kurze – 3 żółtka + 1 całe jajko
Marmolada do nadziania
Szczypta soli
Kroki
- Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać.
- Drożdże pokruszyć do miseczki dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki , trochę ciepłego mleka rozmieszać do rozpuszczenia, pozostawić aż zaczną rosnąć.
- Żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać mąkę , mleko oraz rosnące drożdże , szczyptę soli, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścian naczynia, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3 części. Uformować wałek , kroić krążki, wałkować na kółko , 3/4 części ponacinać , z jednej ułożyć marmoladę.
- Uformować rogalik.
- Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, a na nim kolejno formowane rogaliki aż do wyczerpania składników.
- Pozostawić chwilę aby podrosły, białka roztrzepać i posmarować rogaliki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienienia rogalików.